Anslagstavla

Välkommen till Juridiska Föreningens anslagstavla! Anslagstavlan är en plats för allt möjligt som medför studentnytta men som inte faller under kategorin ”jobbannonser”, exempelvis information om öppna föreläsningar och stipendium.

Centrum för rättvisas Law Student Academy

Se affärsjuridiken genom Vinges ögon - sök till Vingeveckan 2024

Tror du, precis som vi på Vinge, att affärsjuridiken kan och ska bidra till att förbättra både näringsliv och samhälle? Då ska du söka till Vingeveckan. Ansökan är öppen för dig som våren 2024 läser juristprogrammet på termin 4 och uppåt.

Vingeveckan är skapad för dig som är juriststudent och nyfiken på vad yrket som affärsjurist innebär. Genom ett fullmatat program under fyra dagar får du god insikt i hur livet som jurist på en ledande advokatbyrå kan se ut. 

På agendan finns utvalda case, presentationer och föreläsningar. Du träffar erfarna advokater och yngre medarbetare från Vinge men också andra inbjudna experter som delar med sig av hur de ser på affärsjuristens arbete. Vi varvar allvar med skratt genom att en stor del av agendan består av sociala aktiviteter där du lär känna både oss på Vinge och övriga deltagare från landets olika universitet. Vi vågar lova att du kommer att ha roligt, lära dig massor och knyta kontakter inför din framtida karriär!

Sök till Vingeveckan 2024

https://www.vinge.se/karriar/lediga-jobb/?uuid=92cf7b09-0b6e-49b0-a941-8890e2a9144d&type=position

I år arrangeras Vingeveckan 27-30 augusti i Stockholm. Vinge står för kostnader för logi, transporter och sociala aktiviteter. Sök senast 19 maj.

Uddevalla tingsrätt söker juristpraktikanter hösten 2024

Hovrätten för Västra Sverige söker juristpraktikanter

Är du nyfiken på arbetet som domare?

Hovrätten erbjuder juriststudenter praktikplats under 2024. Som praktikant kommer du att få använda dina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete och ges möjlighet att diskutera juridiska frågor med hovrättens domare. Sist men inte minst kommer du att få en så pass god inblick i hovrättens verksamhet att du kan ta ställning till om domarutbildningen är ett möjligt karriärsval för dig.

Arbetsbeskrivning

Arbetsuppgifterna motsvarar till stor del de uppgifter som nyanställda hovrättsfiskaler utför och innebär att du som praktikant kommer att göra rättsutredningar och föredra mål, upprätta förslag till domar och beslut samt föra protokoll vid förhandlingar. Andra arbetsuppgifter som är aktuella är exempelvis att arbeta med delgivningar, post och förelägganden. Under praktikperioden kommer du att få en av hovrättens fiskaler som fadder. Fiskalen kommer att ge dig stöd och hjälpa dig att utvecklas. Praktikperioden omfattar 8–10 veckor. Datumen för perioden går att justera något efter överenskommelse.

Period 3: 19 augusti – 18 oktober

Period 4: 21 oktober – 20 december

Kvalifikationer

Som praktikant ska du vara inskriven vid ett universitet/högskola och ännu inte ha avlagt juristexamen. Du ska ha avslutat termin sex vid juristprogrammet.

Vi söker dig som har goda juridiska kunskaper och god kommunikativ förmåga vilket gör att du förmedlar information tydligt och enkelt, både muntligt och skriftligt.

Din ansökan ska bestå av:

· CV

· Personligt brev där du berättar vilken praktikperiod du är intresserad av och varför du vill göra praktik hos oss.

· Resultatintyg från juristutbildningen

Praktikvillkor

Tidsbegränsad praktik utan lön eller annan ersättning

Minst 8-10 veckor

Omfattning: heltid

Vilka är vi? 

Hovrätten för Västra Sverige är näst störst av landets sex hovrätter. Hovrättens huvudsakliga uppgift är att pröva mål och ärenden som överklagats från de tingsrätter som ingår i hovrättens domkrets. Domstolen är organiserad med fyra dömande avdelningar och en administrativ avdelning. Vid hovrätten arbetar cirka 120 personer. Hovrätten har lokaler i centrala Göteborg.

Välkommen med din ansökan!

Ansök här

New Republic söker praktikanter i Stockholm och Helsingborg

Praktikplatser på The Swedish American Chamber of Commerce HT24

Gör din uppsatspraktik hos NORMA!

NORMA söker uppsatspraktikanter till våren 2024! Läs mer om ansök här!

Uppsatspraktikanter till våren 2024

Advokatfirman Sweger & Boström söker praktikant

Om verksamheten
Advokatfirman Sweger & Boström är en väletablerad och personlig advokatbyrå med
lång erfarenhet med särskild inriktning på familjerätt, internationell privat- och
familjerätt, brottmål samt socialrätt.
Byrån har idag fem verksamma advokater samt tre jurister. Vi sitter i trivsamma lokaler
på Riddargatan 16, nära tunnelbana (Östermalmstorg) och bussar i Stockholm.


Om dig och vad vi söker
Vi erbjuder praktikplats under A- och B-perioden våren 2024 för dig som är i slutskedet
på din utbildning och har ett intresse för familjerätt. Som praktikant hos Sweger &
Boström kommer du som student att få inblick i hur det kan vara att arbeta på en
advokatbyrå. Under din praktikperiod kommer du får delta i klientmöten och
förhandlingar i domstol, föra protokoll, göra rättsutredningar, hjälpa oss att upprätta
brev samt sedvanliga administrativa uppgifter.


Skicka din ansökan till kontakt@sblaw.se. Ansökan bör innehålla CV, personligt brev,
vilken period du önskar att praktisera, betyg samt ev. övriga relevanta meriter och
referenser.

Praktikplats hos Asylrättscentrum

Uppsatspraktikant sökes till Treschow & Partner

Vi söker just nu en praktikant till Advokatfirman Treschow & Partner!

Vi är en modern och framåtlutad advokatbyrå som erbjuder en stimulerande miljö med spännande och avancerade arbetsuppgifter. Hos oss får praktikanter möjlighet att samarbeta nära några av Sveriges mest ambitiösa jurister.

Advokatfirman Treschow & Partner arbetar med att skapa modern juridik där vi möter kunders unika behov. Vi erbjuder resultatrika lösningar på juridiska problem genom vår passion, professionalism och personliga prägel. Vi är verksamma inom flera rättsområden, med fokus på affärsjuridik, entreprenad- och fastighetsrätt samt processrätt. Vårt kontor är beläget i centrala Göteborg och vi är aktiva över hela Sverige. Vår arbetsplats präglas av en härlig atmosfär med mycket humor och en öppen kommunikation.

Vi söker en social, utåtriktad och hungrig talang med ett brinnande intresse för juridik. Vi värdesätter även en positiv och utåtriktad personlighet. Som praktikant hos oss kommer du arbeta tätt med kvalificerade och utmanande uppdrag i en stimulerande arbetsmiljö. Vi ser också att du är noggrann, strukturerad och inspireras av en hög ambitionsnivå. Att ta ansvar för både större och mindre arbetsuppgifter är viktigt för oss, och vi uppskattar en vilja att utvecklas samt en prestigelös och lösningsorienterad attityd.

Vi erbjuder ett omväxlande arbete med nära kontakt med duktiga jurister. Tempot hos oss är ofta högt, vilket ger många möjligheter till sociala kontakter och kunskapsutveckling.

Om någon av dina kandidater är intresserade av att ansöka om praktikplats hos oss, vill vi be dem att bifoga sitt CV och personliga brev samt ange den period de söker praktikplats för. Ansökningar kan skickas till info@treschowpartner.se.

Vill du veta mer? Klicka HÄR

Juridiska institutionen söker studenttränare

Söker du skrivbordsplats?

Bara Välkommen!

Vi är ett kontorskollektiv på Haga Kyrkogata 28 – med skrivbordsplatser,
poddstudio, klipprum och uthyrning av teknik för film och ljudproduktion
är vi en kreativ hub i hjärtat av Göteborg. Är du intresserad av att
veta mer? Kontakta oss på info@baravalkommen.se / 073 778 14 26

Praktikanter till Regeringskansliet - Klimat- och näringslivsdepartementet hösten 2023

Är du juriststudent och intresserad av miljörätt? Bli praktikant på Klimat- och näringslivsdepartementet!

Läs mer och ansök HÄR

(Publicerad 4/4)

WWF söker juristpraktikant till vårt svenska rovdjursprogram

WWF Sverige söker en juristpraktikant till vårt svenska rovdjursprogram

WWF Sverige söker en praktikant som under höstterminen 2023 vill bidra till vårt naturvårdsmål att stärka samexistens mellan människor och stora rovdjur i Sverige. Vill du göra något konkret och utvecklande tillsammans med oss och bidra till WWF:s mål om långsiktigt hållbara rovdjursstammar i Sverige? Är du positiv, nyfiken och driven? Då ska du söka dig till oss på WWF!

Som praktikant hos WWF får du möjligheten att utveckla dina juridiska färdigheter och erfarenheter inom jaktlagstiftningen samt miljörätten och du kan komma att få arbeta med både nationell rätt och EU-rätt. Rovsdjursteamet, i vilket du kommer att ingå, är ett glatt och härligt gäng som består av både biologer, jurist och programsamordnare.

Läs mer och ansök här

(Publicerad 18/4)

Sök stipendium från Stipendiestiftelsen Avstamp för Juridiska Studier

Praktikplats på Amnesty

På Amnesty erbjuds praktikplatser inom flykting och migration under hösten 2023. Läs mer och ansök HÄR
 
(publicera 20/3)

Sök Thesis Trainee HT 2023 hos Delphi

Vill du göra din uppsatspraktik på ett av Sveriges främsta advokatbyråer? Sök redan idag och bli Delphis nästa Thesis Trainee under höstterminen 2023!  

ANSÖK HÄR

Sök bidrag till utlandsstudier

Stiftelsen Harry Axelson Iohnsons fond för rättsvetenskaplig forskning lämnar varje år bidrag till bland annat juriststudenter som avser att studera vid utländska universitet. Mer information finner ni i filen nedan!

2022_________________________

MAQS ADVOKATBYRÅ BJUDER IN TILL ÅRETS LÖPFEST!

Upplev löparglädje tillsammans med MAQS som varje år erbjuder juriststudenter att springa Stafettvarvet i Göteborg.

Anmäl dig själv, tillsammans med kompisen eller varför inte ett helt lag? Alla springer samma härliga sträcka på 4,2 km runt Slottsskogen där det bjuds på peppning och underhållning av olika slag längs banan. Alla deltagare får en MAQS-löpartröja och det bjuds även på mingel med picknick i MAQS sponsortält vid målområdet.

Det är begränsat antal startplatser och först till kvarn gäller. Personlig anmälan krävs i nedan svarsformulär för alla som avser delta i loppet. Vi samlas i MAQS sponsortält inne på Slottsskogsvallen vid 17 för tröjutdelning, mingel och uppvärmning, startskottet går klockan 18.00. Du som inte springer är naturligtvis också välkommen att hänga med MAQS och heja på alla som springer!

Anmälan

Centrum för rättvisa - Projekt Rättegång

Centrum för rättvisa - Legal Intensive

Inbjudan till Brottsofferjourens lansering av manifest

Stiftelsen Harry Axelson Iohnsons

Bidrag till utlandsstudier m.m.

Stiftelsen Harry Axelson Iohnsons fond för rättsvetenskaplig forskning instiftades den 24 oktober 1919 genom en donation av legationssekreteraren Harry Axelson Iohnson. Fondens ändamål är enligt donationsurkunden dels att i utlandet sprida kännedom om svensk rättsvetenskap och lagstiftning, dels att bereda unga svenska jurister eller juris studerande tillfälle att vid utländska universitet bedriva rättsvetenskapliga studier samt till trycket befordra på sådana studier grundade avhandlingar. Stiftelsen förvaltas av en direktion som för närvarande består av tre ledamöter.

Bidraget uppgår normalt till 5 000–15 000 kr.

Ansökningar om bidrag ur fonden ska ha inkommit till stiftelsen senast den 15 maj 2022.

Ansökan skickas till sekreteraren för fonden per e-post: elin.tysklind@svjt.se

Ansökan bör innehålla:

— Fullständiga uppgifter om sökandens namn, adress, e-post och telefonnummer,
— En redogörelse för sökandens bakgrund,
— En redogörelse för vilket ändamål bidrag söks,
— En redogörelse för hur sökanden i övrigt avser att finansiera sitt projekt, bl.a. vilka andra bidrag som sökts,
— Ett skriftligt intyg, i första hand från en akademisk lärare, angående sökandens studier i Sverige och det ändamål för vilket bidrag söks,
— En kort redogörelse för sökandens examensarbete.

Till ansökan bör fogas:

 

— Jur.kand.-betyg (eller motsvarande) eller betyg över hittills genomgångna kurser på juristlinjen,
— Eventuell studieplan eller liknande om ansökan avser studier vid utländskt universitet,
— Bevis att sökanden blivit antagen vid utländskt universitet.

Digital casekväll med Foyen

Under kvällen går vi igenom och diskuterar en frågeställning som involverar både miljö- och entreprenadfrågor, först i mindre grupper och därefter presenteras möjliga lösningar i storgrupp.

Fokus för kvällen är att introduceras för de två rättsområdena genom att delta i en enklare praktisk övning tillsammans och få uppleva hur det kan vara att arbeta med respektive område. Utöver kvällens case berättar vi även om hur det är att jobba hos oss på Foyen och det finns självklart utrymme att passa på att ställa massor av frågor till oss!

Foyen bjuder på mat genom att ett presentkort skickas ut i samband med eventet. Vi kommer också att skicka ut en goodiebag till alla som deltar.

 

Hoppas vi ses!

Fanny Olsen, biträdande jurist inom entreprenad

Sanna Tonemar, biträdande jurist inom miljö

Matilda Grillhammar, HR-generalist

 

Tid: Måndag 21 februari 2022, klockan 17.30-20.00.

Upplägg: Presentation av Foyen och caseuppgift från kl. 17.30. Från ca kl. 19.00-20.00 äter och minglar vi.

Anmälan: Anmäl dig via länken nedan senast 9 februari. En länk skickas ut via mail till alla anmälda innan evenemanget startar. Har du någon kursare eller vän som du tror skulle vara intresserad av att delta får du gärna skicka vidare inbjudan.

 

Har du några frågor om eventet är du välkommen att höra av dig till HR-generalist Matilda Grillhammar på matilda.grillhammar@foyen.se

Bright Advokats uppsatsstipendium

Bright Advokat vill uppmuntra juriststudenter att intressera sig för juridik som efterfrågas av fastighetsbranschens aktörer såsom fastighetsrätt, entreprenadrätt och kommersiell hyresrätt. Bright Advokat har därför inrättat ett uppsatsstipendium som delades ut för första gången våren 2021. Om du är juriststudent och har skrivit ditt examensarbete inom något av dessa rättsområden eller ett annat rättsområde med anknytning till fastigheter är du välkommen att söka vårt uppsatsstipendium på 10 000 kronor.

Skicka din uppsats till oss på info@brightadvokat.se senast den 31 mars så kan du bli Bright Advokats uppsatsstipendiat 2022. Bifoga även dina kontaktuppgifter; namn, e-postadress och studiesäte.

Processutmaningen - en unik tävling inom humanjuridiken, arrangerad av Verahill

Under våren 2022 kommer Verahill Familjejuridik att anordna en processtävling i familjerätt. 

Tävlingen som heter Processutmaningen är casebaserad och 2022 års tävling kommer att behandla ett vårdnadsmål. 

Till skillnad från andra tävlingar av det här slaget ligger fokus inte bara på att vinna utan även på en schysst processföring.

Ansökan kan göras från januari 2022

Läs mer HÄR.  alternativt maila viktor.lofgren@verahill.se eller camilla.hallin@verahill.se

Undersökning om träningsvanor och digitala medier

Hej! Vi är en grupp studenter från Lunds universitet som just nu genomför en undersökning om träningsvanor och digitala medier som en del av ett projekt. Vi hade uppskattat om ni ville ta er fem minuter att svara på den, det hade hjälpt oss väldigt mycket. Tack på förhand!
 
Klicka HÄR för att komma till undersökningen. 
 

Välkommen på middag och boulekväll med Mannheimer Swartling!

Tid: tisdagen den 9 november kl 18.00-22.00 

Plats: rosenlundsgatan 8, göteborg 

Välkommen till årets höstaktivitet med Mannheimer Swartling på Boulebar. Vi ser fram emot en rolig kväll med god  mat, många skratt och tillfällen att få mäta oss mot varandra i Boulespel.  

Anmälan 

Anmälan sker via länken nedan senast den 1 november, vänligen ange eventuella allergier/specialkost i din anmälan.  Termin 5 och uppåt har företräde. Observera att antalet platser är begränsat. 

Hoppas att vi ses!

Jag vill spela boule!

Friends of Delphi

Idag lanseras Friends of Delphi! Friends of Delphi är en kunskapsportal för juriststudenter som länkar samman affärsjuridikens teori och praktik. Portalen erbjuder massor av praktiska verktyg och smarta tips som är till nytta under och efter studierna. Friends of Delphi uppdateras löpande med nytt innehåll i form av kurser, föreläsningar, artiklar, mallar, och mycket mer. Vad väntar du på? Surfa in på friends.delphi.se och signa upp redan idag! #advokatfirmandelphi #friendsofdelphi #welovechallenges

Digitalt event med Tech Academy Nordic

Ca. 93% svarade i en undersökning att de anser att jurister och advokater kommer att behöva större digital kompetens (t.ex. inom AI och automatisering).
✨🚀
Ca. 60% av alla yngre jurister i Sverige tycker inte juristutbildningen har följt med i den digitala utvecklingen, och att utbildningen idag inte förbereder dem med rätt verktyg för den framtida arbetsmarknaden.
⚒
1 oktober anordnas Tech Academy Nordic, ett digitalt event där vi samlar start-ups, techbolag, advokatbyråer och studenter för att tillsammans lära oss mer om legal tech.
⚖️🕹
Det rekommenderas varmt att anmäla er till eventet (det är gratis!) vilket man gör enkelt på:
www.techacademynordic.com/applications.
Läs gärna mer på vårt FB-event: www.facebook.com/events/386256606191084/ 

Handels Case Club anordnar Case-kväll med PwC!

Handels Case Club tillsammans med PwC styr en Case-kväll riktad mot juriststudenter inom T5-T9 som kommer gå av stapeln i slutet av september. 
 
Evenemanget kommer att bestå av en Case-kväll där juriststudenter tillsammans med PwC kommer få möjlighet att genomföra en fiktiv Due Diligence inom ramen för en transaktionsprocess som baseras på ett verkligt kundprojekt. Läs mer nedan!

Ett uppsatsstipendium med fokus på fastighetsrätt och entreprenadrätt

AG Advokat ger årligen ut ett stipendium på 50 000 svenska kronor till den juriststudent som  skrivit det bästa examensarbetet inom en frågeställning med praktisk relevans på  kommersiell nivå för fastighetsbranschen eller entreprenadsektorn. 

Vi tar nu emot uppsatser till stipendiet 2021/22. Sista ansökningsdag är den 25 februari 2022. Du  som skriver examensarbete under året kan ansöka. 

Detta stipendium är dels avsett att främja kunskapsutveckling och nytänkande för de branscher som  AG Advokat verkar inom, dels att för juriststudenter synliggöra AG Advokats kärnområden; fastighets och entreprenadrätt. Vi lägger därför stor vikt vid examensarbetets praktiska relevans för AG  Advokats kärnbranscher. En framåtblickande uppsats med stark förankring i aktuella eller kommande  utmaningar för fastighetsbranschen eller entreprenadsektorn premieras.  

Vänligen besök agadvokat.se/stipendium för att ta del av komplett information och riktlinjer. Vid  frågor om stipendiet, vänligen kontakta Camilla Hedborg, marknadsansvarig:  camilla.hedborg@agadvokat.se 

Varmt välkommen att ansöka! 

AG Advokat är en affärsjuridisk byrå med spetskompetens mot fastighetsbranschen och entreprenadsektorn, med mer än 30  års erfarenhet och över 60 jurister erbjuder vi våra klienter djupgående branschkunskap. 

Studenter sökes till enkät för kursen Straffprocessrätt vid SU!

Den här undersökningen är skapad av Mei Abdi. Undersökningen ligger till grund för en PM-uppgift inom ramen för specialkursen i Straffprocessrätt vid Stockholms universitet. Syftet med studien är att närmare undersöka hur målsägandens utsagor värderas.

Du kommer att ta del av ett polisförhör med en målsägande. Sedan ska du bedöma hur trovärdig/tillförlitlig du bedömer att målsäganden och dennes berättelse är. 

LÄNK TILL ENKÄTEN 

Sök Vingeveckan 2021!

Under Vingeveckan får du som juriststudent chans att lära känna Vinge och möta både medarbetare och klienter som delar med sig av hur de ser på affärsjuristers arbete, vad affärsjuridiken betyder för deras företag och för näringslivet i stort.

Vingeveckan 2021 kommer att äga rum 31 augusti–3 september i Stockholm, Göteborg och Malmö. För att kunna erbjuda Vingeveckan och följa de restriktioner som finns kring resande, har vi valt att i år erbjuda juriststudenter från universiteten i Stockholm, Uppsala, Göteborg och Lund att söka. Vi kommer att ha 24 platser fördelade på våra kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö och veckan kommer bestå av både digitala och fysiska delar.

Du som läser på juristprogrammet i Göteborg, Lund, Stockholm eller Uppsala och är på minst termin 5 vid veckans start i september kan söka till Vingeveckan. Ansökan är öppen tom 16 maj. 

Läs mer på vinge.se/vingeveckan

Pluggtips: Juridik Cortexio!

Här kommer ett grymt tips till dig som pluggar juridik!

Juridik Cortexio är en plattform för studenter som studerar juridik, där du får tillgång till strukturerade anteckningar, instuderingsfrågor, rättsfallssammanfattningar och extentor till massa olika rättsområden. Just nu finns det 10 rättsområden på plattformen och det kommer fler hela tiden!

Cortexio bygger på kvantitativa pedagogiska studier och AI i syfte att erbjuda ett individanpassat studieflöde. Juridik Cortexio är din bästa pluggkompis som vet precis vad du behöver för att förbättra din juridiska förståelse och inlärning. Juridik Cortexio ger dig bättre studieteknik och lär dig mer/bättre på kortare tid. På köpet får du mer tid över till annat.

Klicka HÄR!  för att skapa ett gratis konto idag!

Välkommen på digitalt event med Mårten och Tove från Juridikpodden

Den 28 april har AG Advokat nöjet att bjuda in dig som pluggar juridik på ett digitalt event med Mårten Schultz och Tove Lindgren. Eventet inleds på temat ”Vem bryr sig om juridik?” följt av en frågestund med medarbetare på AG Advokat. 

Datum: 28 april 2021
Tid: 14:00-14:50
Format: Digitalt event
Kontakt: Cecilia Fryxå, cecilia.fryxa@agadvokat.se

Läs mer och anmäl dig HÄR!

Studenter sökes för studie på masternivå

Sök stipendium från Stipendiestiftelsen Avstamp för Juridiska Studier

Stipendiestiftelsen Avstamp för Juridiska Studier delar varje år ut stipendium om 10.000 kronor till minst en  person som blivit antagen till och påbörjat Juristprogrammet vid något av universiteten i Sverige och som  kommer från en icke-akademisk familj. 

Urvalskriterier 

Du måste vara från en icke-akademisk familj vilket i detta sammanhang betyder att ingen av dina föräldrar har en  svensk universitetsutbildning. Du är antagen till Juristprogrammet vid något av universiteten i Sverige och studerar  första, andra eller tredje terminen. 

Ansökningstid för 2021 års stipendium 

1 januari 2021 – 31 oktober 2021. 

Ansökans utformning 

Din ansökan ska bestå av ett personligt brev samt antagningsbesked eller annat intyg som utvisar att du är antagen  till och studerar på Juristprogrammet vid något av universiteten i Sverige. Ansökan skickas per mail till stiftaren  och advokaten Fredrik Svensson på avstamp@msa.se. 

Urvalsprocess 

När ansökningstiden gått ut i slutet av oktober vidtar urvalsprocessen. Det är stiftelsens styrelse som bedömer  vem som bäst svarar mot de uppsatta kriterierna. Stiftelsen kommer inte att motivera sitt beslut när besked ges  om vem eller vilka som beviljats stipendiet. Du som inte fått din ansökan beviljad kommer att få besked via mail  senast i november. Den som inte fått sin ansökan beviljad och är på sin första eller andra termin ombeds att söka  nästa termin. Stiftelsens beslut kan inte överklagas. 

Stipendieutdelning 

Stipendiet utdelas årligen i november eller december. 

Redovisning 

Cirka ett år efter att stipendiet delats ut kommer vi att skicka dig ett mail och be dig redovisa hur det har gått  med dina juridikstudier. 

Behandling av personuppgifter 

I samband med att du ansöker om stipendiet kommer vi att behandla de personuppgifter som du lämnar till oss  (dvs. dina kontaktuppgifter, ditt personliga brev och registreringsintyg) för att hantera din stipendieansökan.  Stiftelsen kommer att behandla alla personuppgifter i enlighet med gällande dataskyddslagstiftning samt  stiftelsens integritetspolicy gällande behandling av personuppgifter (”Policyn”). Policyn kan efterfrågas via mail  (avstamp@msa.se) och kommer att skickas ut automatiskt till dig som ansöker om stipendiet. 

Styrelsen för Stipendiestiftelsen Avstamp för Juridiska Studier

Signat delar ut stipendium på 5000 SEK

  • Dagens studenter är framtidens studenter. Därför ger vi på Signat varje år ut ett stipendium på 5000 SEK till en driven och engagerad juriststudent. Även om vi tycker det är bra att du sköter skolan, så är toppbetyg inte ett kriterium i denna ansökan. Det vi efterfrågar är hjärta istället för hjärna, det vill säga- din alldeles egna berättelse om varför du valde att studera just juridik. Vi tror det är viktigt att då och då påminna oss själva om varför vi har gjort vissa val i livet.

Sista ansökningsdag är 2021-06-01 och stipendiet betalas ut lagom till sommarlovet. Den utvalda studenten kommer bli informerad i början på juni.

Signat Avtal och Juridik Sverige AB är en digital juristbyrå som är verksamma i hela landet. Vår ambition är att göra juridiken enkel och tillgänglig för alla, oavsett vem du är och var du bor.

Läs mer och ansök på https://www.signat.se/stipendium

En enkät om Advokatfirman Cederquist ABs viktigaste områden inom hållbarhet

Cederquist håller på att utveckla sitt hållbarhetsarbete och har som ett led i denna utveckling tagit fram en enkät för studenter att fylla i.  Enkäten tar ungefär 5-7 minuter att fylla i och finns här!

Linklaters: Linkathon 2021

Du missar väl inte chansen att bli en del av Team Linklaters Stockholm i Linkathon 2021?

Vi på Linklaters bjuder in juriststudenter i Europa att dela med sig av sina mest kreativa och innovativa idéer kring hur vi kan ta oss an utmaningarna i en allt mer digitaliserad värld. Förutom att knyta värdefulla kontakter med oss på Stockholmskontoret får du nätverka med andra juriststudenter och med våra kollegor på kontoren runt om i Europa!

Linkathon drar igång den 18 januari – läs mer och signa upp dig idag på www.linklaters.com/linkathon. Direktlänk hittar du i bion på Linklaters instagramkonto @Linklaterssweden

Sista anmälningsdag är nu på måndag 30 november. Det här vill du inte missa – vi ses!

Women's Career Network rekryterar! 

Women’s Career Network (WCN) har nu öppnat ansökan för nya medarbetar och vi är ute efter fler passionerade, unga kvinnor som vill ta sig an rollen som project coordinator. Är du juridikstudent som delar vår ambition att skapa mer inkluderande arbetsplatser? Vill du utöka ditt nätverk och planera evenemang med intressanta företag? Då är WCN en plats för dig! 
 
Läs mer om rollen på vår Instagram (häreller hemsida (här)! 

 

Online-undersökning!

UNDERSÖKNINGEN ÄR AVSLUTAD.

Den här online-undersökningen är skapad av Amanda Jonsson och ämnar ligga till grund för en kandidatuppstas som skrivs för kursen ”PX1500 Forskningsmetod & kandidatuppsats” som ges vid Psykologiska Institutionen via Göteborgs Universitet.

Studiens syfte är att undersöka studenters attityder till sexualbrottslingar. 

Vill du delta i undersökningen?  

Har du jobbat på häktet?

Vi är några studenter som söker studenter som kanske extrajobbat eller sommarjobbat på häktet i Göteborg för att höra era historier. Har du mycket att berätta, eller kanske nästan ingenting alls? Vi är nyfikna på allas historier för att skapa oss en bild av hur det är att jobba på häktet. Kontakta oss på hanneloesgrezel@gmail.com så kan vi berätta mer. Vi vill gärna höra från er!

Business Law Challenge firar tioårsjubileum!

Ni har väl inte missat att anmälan till Advokatfirman Lindahls Business Law Challenge har öppnat? I potten finns – förutom massor av matnyttig erfarenhet – en sommarnotarieplats på Lindahl under sommaren 2021. Det vill ni inte missa!

Nytt för i år är dels att tävlingen är helt digital, dels att det är större fokus på utbildningsmomenten. Tävlingen består av fyra utbildningstillfällen och utgörs bland annat av en fördjupning i affärsjuridisk analys och avtalsarbete. Efter varje utbildningstillfälle ges deltagarna dessutom möjlighet att testa sina kunskaper i ett kunskapstest. Testerna är helt frivilliga att göra men nödvändiga för de som vill kandidera till en sommarnotarietjänst på Lindahl under sommaren 2021. Notera även att studenter från alla terminer kan anmäla sig – vilket är helt unikt för i år!

Att vara med i BLC ger en utmärkt möjlighet att få testa på affärsjuridik i praktiken och att nätverka med en av Sveriges ledande advokatfirmor. Det rekommenderas varmt till er alla!

På BLC:s hemsida finns en informationsrik film och i övrigt massor av nyttig information. Passa på att gå in och anmäla er redan nu: https://www.businesslawchallenge.se/.

Ni som har frågor är varmt välkomna att kontakta: Jessika Niklasson (jessika.niklasson@gmail.comeller Mikaela Berglind Mäkinen (mikaelaberglind@hotmail.com). Både Jessika och Mikaela deltog i BLC 2019 och arbetade därefter som sommarnotarier på Lindahl sommaren 2020.

Midander-Lönnstipendiet 2020

Har du skrivit examensuppsats i juridik om fri- och rättigheter? Ansök om 2020 års Midander-Lönnstipendium senast den
16 oktober 2020!

För att uppmuntra och uppmärksamma studier av fri- och rättigheter delar Centrum för rättvisa varje år ut Midander-Lönnstipendiet till den sökande som har skrivit den bästa examensuppsatsen i juridik om individuella fri- och rättigheter.

Stipendiet uppgår till 25 000 kronor och uppsatsens ämne kan vara processrätt, skadeståndsrätt, EU-rätt, förvaltningsrätt, konstitutionell rätt och så vidare men kärnfrågan måste vara tydligt relaterad till individuella fri- och rättigheter.

Ansökan ska innehålla uppsats och betygskopia. Uppsatsen ska omfatta 30 hp. Du skickar ansökan per e-post till: lisa.andersson@centrumforrattvisa.se senast den 16 oktober 2020. Vill du tipsa om en uppsatsförfattare som borde få stipendiet? Maila författarens namn och lärosäte till lisa.andersson@centrumforrattvisa.se.

Läs mer om stipendiet på här!

Vi ser fram emot att läsa din uppsats!

Centrum för rättvisa är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter som du skickar till oss i samband med din ansökan. Mer information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår personuppgiftspolicy: här!

Webinar med Linklaters

Är det dags att skriva din uppsats i höst? Varmt välkommen att ta del av Linklaters webinar med Oskar & Oskar som berättar om sina praktiker och besvarar dina frågor om hur uppsatspraktik kan se ut på en internationell affärsjuridisk byrå.

Läs mer och anmäl dig i eventet: https://lnklt.rs/2z7dJRe

 Vi ses!

Juridiska institutionen söker amanuenser inför HT 2020

Nu söker Juridiska institutionen (JI) amanuenser inför den kommande höstterminen. Som amanuens bistår du kursansvariga, lärare och utbildningsadministratörer i det administrativa arbetet riktat mot juristprogrammets studenter.

Huvudsakliga arbetsuppgifter är att:

  • koordinera det arbete som görs av kursansvariga och lärare,
  • svara på frågor om respektive kurs; före, under och efter kursen,
  • sköta hantering av kursmaterial, gruppindelning och kursens CANVAS-sida,
  • bistå utbildningsadministratörer med information,
  • arbeta med kursutvärdering,
  • bistå andra amanuenser i deras arbete.

Sista ansökningsdag är 2020-06-01.

För ansökan och mer information, klicka här!

Enkätundersökning

Vad tycker Du om digitalisering av juristutbildningen? Vilka förändringar skulle Du vilja se framöver? Linnéa Simon, juriststudent på SU och Team Hailey är intresserade av studenters åsikter kring digitalisering av utbildningen och har därför tagit fram en enkät för att undersöka saken. 

Klicka här för att komma till enkäten! 

Frågor? Maila: linneasimon@outlook.com

”Hjälp oss att samla in statistiken för att ta detta vidare och kämpa för mer digitalisering på vår utbildning!”

(Från enkäten)

Ansök till Centrum för rättvisas Fri- och rättighetsinternat 2020!

Centrum för rättvisas fri- och rättighetsinternat är en unik mötesplats för rättighetsengagerade studenter, advokater, domare och debattörer.
Varje år erbjuds trettio av universitetens skarpaste juriststudenter plats på internatet som har arrangerats varje sommar sedan 2004.

Som internatdeltagare får du lyssna till några av landets främsta jurister på området, träffa våra klienter samt delta i djuplodande diskussioner om fri- och rättighetsfrågor med anknytning till Centrum för rättvisas fall om bland annat kompetensutvisningar, rättssäkerhet, äganderätt och personlig integritet.

Internatet är kostnadsfritt för dig som deltagare och äger rum den 11-14 augusti 2020 på konferensanläggningen Villa Lovik i Stockholm. För mer information, klicka här!

Sista ansökningsdag för 2020 års internat är den 11 maj 2020. Ansökan ska innehålla personligt brev, meritförteckning samt betyg. Internatet riktar sig främst till juriststudenter som har läst minst sex terminer. Ansökan skickar du till lisa.andersson@centrumforrattvisa.se.

Vi ser fram emot din ansökan!

Juriststudent i Tel Aviv söker (digital) brevvän!

Hei, my name is Sivan I’m almost 22. I am a first year Law student in Tel Aviv university and I love Scandinavian countries! I will love to make a pen pal who studies Law from your faculty, so if you’re between 20-25 y/o and interested in having a new friend you’re welcome to message my Facebook: Sivan Hamis or my Instagram @sivanhamis”

MR-Fondens uppsatstävling!

The Swedish Foundation for Human Rights invites submissions to its second essay competition for Bachelor and Master students from various academic disciplines.

The theme of the essay competition is:
Interlinkages between human rights protection and peace and security in the Americas, including considerations on the role of the Inter-American Commission on Human Rights or the Inter-American Court of Human Rights or the Organization of American States.

The writer of the winning submission will be awarded travel (approximately 5 days, including upkeep and travel insurance) to Washington DC, the United States, in December 2020 to participate in events at the 178 session of the Inter-American Commission (the timing and location can be subject to changes). The winner will be accompanying representatives of the Swedish Foundation for Human Rights to the session.

För anmälan och mer information, klicka här: Call for papers!