Anslagstavla

Välkommen till Juridiska Föreningens anslagstavla! Anslagstavlan är en plats för allt möjligt som medför studentnytta men som inte faller under kategorin ”jobbannonser”, exempelvis information om öppna föreläsningar och stipendium.

Välkommen på middag och boulekväll med Mannheimer Swartling!

Tid: tisdagen den 9 november kl 18.00-22.00 

Plats: rosenlundsgatan 8, göteborg 

Välkommen till årets höstaktivitet med Mannheimer Swartling på Boulebar. Vi ser fram emot en rolig kväll med god  mat, många skratt och tillfällen att få mäta oss mot varandra i Boulespel.  

Anmälan 

Anmälan sker via länken nedan senast den 1 november, vänligen ange eventuella allergier/specialkost i din anmälan.  Termin 5 och uppåt har företräde. Observera att antalet platser är begränsat. 

Hoppas att vi ses!

Jag vill spela boule!

Friends of Delphi

Idag lanseras Friends of Delphi! Friends of Delphi är en kunskapsportal för juriststudenter som länkar samman affärsjuridikens teori och praktik. Portalen erbjuder massor av praktiska verktyg och smarta tips som är till nytta under och efter studierna. Friends of Delphi uppdateras löpande med nytt innehåll i form av kurser, föreläsningar, artiklar, mallar, och mycket mer. Vad väntar du på? Surfa in på friends.delphi.se och signa upp redan idag! #advokatfirmandelphi #friendsofdelphi #welovechallenges

Digitalt event med Tech Academy Nordic

Ca. 93% svarade i en undersökning att de anser att jurister och advokater kommer att behöva större digital kompetens (t.ex. inom AI och automatisering).
✨🚀
Ca. 60% av alla yngre jurister i Sverige tycker inte juristutbildningen har följt med i den digitala utvecklingen, och att utbildningen idag inte förbereder dem med rätt verktyg för den framtida arbetsmarknaden.
⚒
1 oktober anordnas Tech Academy Nordic, ett digitalt event där vi samlar start-ups, techbolag, advokatbyråer och studenter för att tillsammans lära oss mer om legal tech.
⚖️🕹
Det rekommenderas varmt att anmäla er till eventet (det är gratis!) vilket man gör enkelt på:
www.techacademynordic.com/applications.
Läs gärna mer på vårt FB-event: www.facebook.com/events/386256606191084/ 

Handels Case Club anordnar Case-kväll med PwC!

Handels Case Club tillsammans med PwC styr en Case-kväll riktad mot juriststudenter inom T5-T9 som kommer gå av stapeln i slutet av september. 
 
Evenemanget kommer att bestå av en Case-kväll där juriststudenter tillsammans med PwC kommer få möjlighet att genomföra en fiktiv Due Diligence inom ramen för en transaktionsprocess som baseras på ett verkligt kundprojekt. Läs mer nedan!

Ett uppsatsstipendium med fokus på fastighetsrätt och entreprenadrätt

AG Advokat ger årligen ut ett stipendium på 50 000 svenska kronor till den juriststudent som  skrivit det bästa examensarbetet inom en frågeställning med praktisk relevans på  kommersiell nivå för fastighetsbranschen eller entreprenadsektorn. 

Vi tar nu emot uppsatser till stipendiet 2021/22. Sista ansökningsdag är den 25 februari 2022. Du  som skriver examensarbete under året kan ansöka. 

Detta stipendium är dels avsett att främja kunskapsutveckling och nytänkande för de branscher som  AG Advokat verkar inom, dels att för juriststudenter synliggöra AG Advokats kärnområden; fastighets och entreprenadrätt. Vi lägger därför stor vikt vid examensarbetets praktiska relevans för AG  Advokats kärnbranscher. En framåtblickande uppsats med stark förankring i aktuella eller kommande  utmaningar för fastighetsbranschen eller entreprenadsektorn premieras.  

Vänligen besök agadvokat.se/stipendium för att ta del av komplett information och riktlinjer. Vid  frågor om stipendiet, vänligen kontakta Camilla Hedborg, marknadsansvarig:  camilla.hedborg@agadvokat.se 

Varmt välkommen att ansöka! 

AG Advokat är en affärsjuridisk byrå med spetskompetens mot fastighetsbranschen och entreprenadsektorn, med mer än 30  års erfarenhet och över 60 jurister erbjuder vi våra klienter djupgående branschkunskap. 

Studenter sökes till enkät för kursen Straffprocessrätt vid SU!

Den här undersökningen är skapad av Mei Abdi. Undersökningen ligger till grund för en PM-uppgift inom ramen för specialkursen i Straffprocessrätt vid Stockholms universitet. Syftet med studien är att närmare undersöka hur målsägandens utsagor värderas.

Du kommer att ta del av ett polisförhör med en målsägande. Sedan ska du bedöma hur trovärdig/tillförlitlig du bedömer att målsäganden och dennes berättelse är. 

LÄNK TILL ENKÄTEN 

Sök Vingeveckan 2021!

Under Vingeveckan får du som juriststudent chans att lära känna Vinge och möta både medarbetare och klienter som delar med sig av hur de ser på affärsjuristers arbete, vad affärsjuridiken betyder för deras företag och för näringslivet i stort.

Vingeveckan 2021 kommer att äga rum 31 augusti–3 september i Stockholm, Göteborg och Malmö. För att kunna erbjuda Vingeveckan och följa de restriktioner som finns kring resande, har vi valt att i år erbjuda juriststudenter från universiteten i Stockholm, Uppsala, Göteborg och Lund att söka. Vi kommer att ha 24 platser fördelade på våra kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö och veckan kommer bestå av både digitala och fysiska delar.

Du som läser på juristprogrammet i Göteborg, Lund, Stockholm eller Uppsala och är på minst termin 5 vid veckans start i september kan söka till Vingeveckan. Ansökan är öppen tom 16 maj. 

Läs mer på vinge.se/vingeveckan

Pluggtips: Juridik Cortexio!

Här kommer ett grymt tips till dig som pluggar juridik!

Juridik Cortexio är en plattform för studenter som studerar juridik, där du får tillgång till strukturerade anteckningar, instuderingsfrågor, rättsfallssammanfattningar och extentor till massa olika rättsområden. Just nu finns det 10 rättsområden på plattformen och det kommer fler hela tiden!

Cortexio bygger på kvantitativa pedagogiska studier och AI i syfte att erbjuda ett individanpassat studieflöde. Juridik Cortexio är din bästa pluggkompis som vet precis vad du behöver för att förbättra din juridiska förståelse och inlärning. Juridik Cortexio ger dig bättre studieteknik och lär dig mer/bättre på kortare tid. På köpet får du mer tid över till annat.

Klicka HÄR!  för att skapa ett gratis konto idag!

Välkommen på digitalt event med Mårten och Tove från Juridikpodden

Den 28 april har AG Advokat nöjet att bjuda in dig som pluggar juridik på ett digitalt event med Mårten Schultz och Tove Lindgren. Eventet inleds på temat ”Vem bryr sig om juridik?” följt av en frågestund med medarbetare på AG Advokat. 

Datum: 28 april 2021
Tid: 14:00-14:50
Format: Digitalt event
Kontakt: Cecilia Fryxå, cecilia.fryxa@agadvokat.se

Läs mer och anmäl dig HÄR!

Studenter sökes för studie på masternivå

Sök stipendium från Stipendiestiftelsen Avstamp för Juridiska Studier

Stipendiestiftelsen Avstamp för Juridiska Studier delar varje år ut stipendium om 10.000 kronor till minst en  person som blivit antagen till och påbörjat Juristprogrammet vid något av universiteten i Sverige och som  kommer från en icke-akademisk familj. 

Urvalskriterier 

Du måste vara från en icke-akademisk familj vilket i detta sammanhang betyder att ingen av dina föräldrar har en  svensk universitetsutbildning. Du är antagen till Juristprogrammet vid något av universiteten i Sverige och studerar  första, andra eller tredje terminen. 

Ansökningstid för 2021 års stipendium 

1 januari 2021 – 31 oktober 2021. 

Ansökans utformning 

Din ansökan ska bestå av ett personligt brev samt antagningsbesked eller annat intyg som utvisar att du är antagen  till och studerar på Juristprogrammet vid något av universiteten i Sverige. Ansökan skickas per mail till stiftaren  och advokaten Fredrik Svensson på avstamp@msa.se. 

Urvalsprocess 

När ansökningstiden gått ut i slutet av oktober vidtar urvalsprocessen. Det är stiftelsens styrelse som bedömer  vem som bäst svarar mot de uppsatta kriterierna. Stiftelsen kommer inte att motivera sitt beslut när besked ges  om vem eller vilka som beviljats stipendiet. Du som inte fått din ansökan beviljad kommer att få besked via mail  senast i november. Den som inte fått sin ansökan beviljad och är på sin första eller andra termin ombeds att söka  nästa termin. Stiftelsens beslut kan inte överklagas. 

Stipendieutdelning 

Stipendiet utdelas årligen i november eller december. 

Redovisning 

Cirka ett år efter att stipendiet delats ut kommer vi att skicka dig ett mail och be dig redovisa hur det har gått  med dina juridikstudier. 

Behandling av personuppgifter 

I samband med att du ansöker om stipendiet kommer vi att behandla de personuppgifter som du lämnar till oss  (dvs. dina kontaktuppgifter, ditt personliga brev och registreringsintyg) för att hantera din stipendieansökan.  Stiftelsen kommer att behandla alla personuppgifter i enlighet med gällande dataskyddslagstiftning samt  stiftelsens integritetspolicy gällande behandling av personuppgifter (”Policyn”). Policyn kan efterfrågas via mail  (avstamp@msa.se) och kommer att skickas ut automatiskt till dig som ansöker om stipendiet. 

Styrelsen för Stipendiestiftelsen Avstamp för Juridiska Studier

Signat delar ut stipendium på 5000 SEK

  • Dagens studenter är framtidens studenter. Därför ger vi på Signat varje år ut ett stipendium på 5000 SEK till en driven och engagerad juriststudent. Även om vi tycker det är bra att du sköter skolan, så är toppbetyg inte ett kriterium i denna ansökan. Det vi efterfrågar är hjärta istället för hjärna, det vill säga- din alldeles egna berättelse om varför du valde att studera just juridik. Vi tror det är viktigt att då och då påminna oss själva om varför vi har gjort vissa val i livet.

Sista ansökningsdag är 2021-06-01 och stipendiet betalas ut lagom till sommarlovet. Den utvalda studenten kommer bli informerad i början på juni.

Signat Avtal och Juridik Sverige AB är en digital juristbyrå som är verksamma i hela landet. Vår ambition är att göra juridiken enkel och tillgänglig för alla, oavsett vem du är och var du bor.

Läs mer och ansök på https://www.signat.se/stipendium

En enkät om Advokatfirman Cederquist ABs viktigaste områden inom hållbarhet

Cederquist håller på att utveckla sitt hållbarhetsarbete och har som ett led i denna utveckling tagit fram en enkät för studenter att fylla i.  Enkäten tar ungefär 5-7 minuter att fylla i och finns här!

Linklaters: Linkathon 2021

Du missar väl inte chansen att bli en del av Team Linklaters Stockholm i Linkathon 2021?

Vi på Linklaters bjuder in juriststudenter i Europa att dela med sig av sina mest kreativa och innovativa idéer kring hur vi kan ta oss an utmaningarna i en allt mer digitaliserad värld. Förutom att knyta värdefulla kontakter med oss på Stockholmskontoret får du nätverka med andra juriststudenter och med våra kollegor på kontoren runt om i Europa!

Linkathon drar igång den 18 januari – läs mer och signa upp dig idag på www.linklaters.com/linkathon. Direktlänk hittar du i bion på Linklaters instagramkonto @Linklaterssweden

Sista anmälningsdag är nu på måndag 30 november. Det här vill du inte missa – vi ses!

Women's Career Network rekryterar! 

Women’s Career Network (WCN) har nu öppnat ansökan för nya medarbetar och vi är ute efter fler passionerade, unga kvinnor som vill ta sig an rollen som project coordinator. Är du juridikstudent som delar vår ambition att skapa mer inkluderande arbetsplatser? Vill du utöka ditt nätverk och planera evenemang med intressanta företag? Då är WCN en plats för dig! 
 
Läs mer om rollen på vår Instagram (häreller hemsida (här)! 

 

Online-undersökning!

UNDERSÖKNINGEN ÄR AVSLUTAD.

Den här online-undersökningen är skapad av Amanda Jonsson och ämnar ligga till grund för en kandidatuppstas som skrivs för kursen ”PX1500 Forskningsmetod & kandidatuppsats” som ges vid Psykologiska Institutionen via Göteborgs Universitet.

Studiens syfte är att undersöka studenters attityder till sexualbrottslingar. 

Vill du delta i undersökningen?  

Har du jobbat på häktet?

Vi är några studenter som söker studenter som kanske extrajobbat eller sommarjobbat på häktet i Göteborg för att höra era historier. Har du mycket att berätta, eller kanske nästan ingenting alls? Vi är nyfikna på allas historier för att skapa oss en bild av hur det är att jobba på häktet. Kontakta oss på hanneloesgrezel@gmail.com så kan vi berätta mer. Vi vill gärna höra från er!

Business Law Challenge firar tioårsjubileum!

Ni har väl inte missat att anmälan till Advokatfirman Lindahls Business Law Challenge har öppnat? I potten finns – förutom massor av matnyttig erfarenhet – en sommarnotarieplats på Lindahl under sommaren 2021. Det vill ni inte missa!

Nytt för i år är dels att tävlingen är helt digital, dels att det är större fokus på utbildningsmomenten. Tävlingen består av fyra utbildningstillfällen och utgörs bland annat av en fördjupning i affärsjuridisk analys och avtalsarbete. Efter varje utbildningstillfälle ges deltagarna dessutom möjlighet att testa sina kunskaper i ett kunskapstest. Testerna är helt frivilliga att göra men nödvändiga för de som vill kandidera till en sommarnotarietjänst på Lindahl under sommaren 2021. Notera även att studenter från alla terminer kan anmäla sig – vilket är helt unikt för i år!

Att vara med i BLC ger en utmärkt möjlighet att få testa på affärsjuridik i praktiken och att nätverka med en av Sveriges ledande advokatfirmor. Det rekommenderas varmt till er alla!

På BLC:s hemsida finns en informationsrik film och i övrigt massor av nyttig information. Passa på att gå in och anmäla er redan nu: https://www.businesslawchallenge.se/.

Ni som har frågor är varmt välkomna att kontakta: Jessika Niklasson (jessika.niklasson@gmail.comeller Mikaela Berglind Mäkinen (mikaelaberglind@hotmail.com). Både Jessika och Mikaela deltog i BLC 2019 och arbetade därefter som sommarnotarier på Lindahl sommaren 2020.

Midander-Lönnstipendiet 2020

Har du skrivit examensuppsats i juridik om fri- och rättigheter? Ansök om 2020 års Midander-Lönnstipendium senast den
16 oktober 2020!

För att uppmuntra och uppmärksamma studier av fri- och rättigheter delar Centrum för rättvisa varje år ut Midander-Lönnstipendiet till den sökande som har skrivit den bästa examensuppsatsen i juridik om individuella fri- och rättigheter.

Stipendiet uppgår till 25 000 kronor och uppsatsens ämne kan vara processrätt, skadeståndsrätt, EU-rätt, förvaltningsrätt, konstitutionell rätt och så vidare men kärnfrågan måste vara tydligt relaterad till individuella fri- och rättigheter.

Ansökan ska innehålla uppsats och betygskopia. Uppsatsen ska omfatta 30 hp. Du skickar ansökan per e-post till: lisa.andersson@centrumforrattvisa.se senast den 16 oktober 2020. Vill du tipsa om en uppsatsförfattare som borde få stipendiet? Maila författarens namn och lärosäte till lisa.andersson@centrumforrattvisa.se.

Läs mer om stipendiet på här!

Vi ser fram emot att läsa din uppsats!

Centrum för rättvisa är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter som du skickar till oss i samband med din ansökan. Mer information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår personuppgiftspolicy: här!

Webinar med Linklaters

Är det dags att skriva din uppsats i höst? Varmt välkommen att ta del av Linklaters webinar med Oskar & Oskar som berättar om sina praktiker och besvarar dina frågor om hur uppsatspraktik kan se ut på en internationell affärsjuridisk byrå.

Läs mer och anmäl dig i eventet: https://lnklt.rs/2z7dJRe

 Vi ses!

Juridiska institutionen söker amanuenser inför HT 2020

Nu söker Juridiska institutionen (JI) amanuenser inför den kommande höstterminen. Som amanuens bistår du kursansvariga, lärare och utbildningsadministratörer i det administrativa arbetet riktat mot juristprogrammets studenter.

Huvudsakliga arbetsuppgifter är att:

  • koordinera det arbete som görs av kursansvariga och lärare,
  • svara på frågor om respektive kurs; före, under och efter kursen,
  • sköta hantering av kursmaterial, gruppindelning och kursens CANVAS-sida,
  • bistå utbildningsadministratörer med information,
  • arbeta med kursutvärdering,
  • bistå andra amanuenser i deras arbete.

Sista ansökningsdag är 2020-06-01.

För ansökan och mer information, klicka här!

Enkätundersökning

Vad tycker Du om digitalisering av juristutbildningen? Vilka förändringar skulle Du vilja se framöver? Linnéa Simon, juriststudent på SU och Team Hailey är intresserade av studenters åsikter kring digitalisering av utbildningen och har därför tagit fram en enkät för att undersöka saken. 

Klicka här för att komma till enkäten! 

Frågor? Maila: linneasimon@outlook.com

”Hjälp oss att samla in statistiken för att ta detta vidare och kämpa för mer digitalisering på vår utbildning!”

(Från enkäten)

Ansök till Centrum för rättvisas Fri- och rättighetsinternat 2020!

Centrum för rättvisas fri- och rättighetsinternat är en unik mötesplats för rättighetsengagerade studenter, advokater, domare och debattörer.
Varje år erbjuds trettio av universitetens skarpaste juriststudenter plats på internatet som har arrangerats varje sommar sedan 2004.

Som internatdeltagare får du lyssna till några av landets främsta jurister på området, träffa våra klienter samt delta i djuplodande diskussioner om fri- och rättighetsfrågor med anknytning till Centrum för rättvisas fall om bland annat kompetensutvisningar, rättssäkerhet, äganderätt och personlig integritet.

Internatet är kostnadsfritt för dig som deltagare och äger rum den 11-14 augusti 2020 på konferensanläggningen Villa Lovik i Stockholm. För mer information, klicka här!

Sista ansökningsdag för 2020 års internat är den 11 maj 2020. Ansökan ska innehålla personligt brev, meritförteckning samt betyg. Internatet riktar sig främst till juriststudenter som har läst minst sex terminer. Ansökan skickar du till lisa.andersson@centrumforrattvisa.se.

Vi ser fram emot din ansökan!

Juriststudent i Tel Aviv söker (digital) brevvän!

Hei, my name is Sivan I’m almost 22. I am a first year Law student in Tel Aviv university and I love Scandinavian countries! I will love to make a pen pal who studies Law from your faculty, so if you’re between 20-25 y/o and interested in having a new friend you’re welcome to message my Facebook: Sivan Hamis or my Instagram @sivanhamis”

MR-Fondens uppsatstävling!

The Swedish Foundation for Human Rights invites submissions to its second essay competition for Bachelor and Master students from various academic disciplines.

The theme of the essay competition is:
Interlinkages between human rights protection and peace and security in the Americas, including considerations on the role of the Inter-American Commission on Human Rights or the Inter-American Court of Human Rights or the Organization of American States.

The writer of the winning submission will be awarded travel (approximately 5 days, including upkeep and travel insurance) to Washington DC, the United States, in December 2020 to participate in events at the 178 session of the Inter-American Commission (the timing and location can be subject to changes). The winner will be accompanying representatives of the Swedish Foundation for Human Rights to the session.

För anmälan och mer information, klicka här: Call for papers!