Är du juriststudent och närmar dig slutet av dina studier? Som praktikant på Kulturdepartementets rättssekretariat får du en unik möjlighet till inblick i arbetet inom Regeringskansliet.
Din praktikdag i händelsernas centrum
Som praktikant kommer du att få bistå Rättssekretariatet i juridiska frågor inom områden som medier, demokrati, kultur, kulturmiljö och kulturarv, nationella minoriteter, arkiv och vissa EU-rättsliga frågor. Flera av departementets ansvarsområden berör grundläggande fri och rättigheter. Under ledning av en handledare kommer du också att bistå i frågor om utlämnande av allmänna handlingar, analysera lagförslag och göra rättsutredningar. Under din praktik kommer du att få följa handläggningen av olika ärenden och sätta dig in i flera olika rättsområden och arbetsuppgifter.
Vad ansvarar Rättssekretariatet för?
Rättssekretariatet ansvarar för lagstiftningsarbetet och annat författningsarbete inom departementets olika ansvarsområden. Vi bistår också med stöd i andra rättsliga frågor inom hela departementet, vilket innebär att arbetet är mycket varierande.
Din bakgrund och kompetens
Du är juriststudent vid högskola/universitet i Sverige och är i slutet av din utbildning där praktik ingår eller är relevant för din utbildningsinriktning. Är du intresserad av samhällsfrågor och nyfiken på hur en politiskt styrd organisation fungerar kommer du att trivas och ha en stimulerande praktiktid hos oss. För att kunna tillgodogöra dig praktiken på ett bra sätt behöver du kunna kommunicera i tal och skrift på svenska och engelska. Du bör också vara initiativtagande, självgående, samarbetsinriktad och engagerad.
Bra att veta
För att göra praktik på Rättssekretariatet behöver du vara student på juristprogrammet. Praktiken omfattar vanligtvis ca 20 veckor, normalt en termin, med start under höstterminen 2025. Dock förekommer det att praktikanter utgör sin praktik på 10 veckor för att sedan skriva sin uppsats resterande tid. Praktiken genomförs på heltid under kontorsarbetstid. Då det inte är fråga om ett anställningsförhållande får du ingen ekonomisk ersättning eller förmåner som lön. Som praktikant ska du vara försäkrad via ditt lärosäte. Stäm av detta med ditt lärosäte innan du ansöker om praktik.
En säkerhetsprövning kommer att genomföras innan besked om praktikplats kan lämnas. Som slutkandidat förväntas du kunna delta på en fysisk intervju på Regeringskansliet i centrala Stockholm under v.17-22. Regeringskansliet betalar inte för resor till och från intervjuer.
Välkommen med din ansökan om praktik tillsammans med ditt studieintyg från din högskola eller ditt universitet.
Klicka på knappen ”Ansök” nedan. Fyll i formuläret, besvara frågorna och bifoga CV samt ett personligt brev där du beskriver ditt syfte med praktiken och varför du vill göra den hos just oss. Bifoga också intyg som styrker att praktiken ingår i din utbildning. Skicka in din ansökan om praktikplats i vårt rekryteringsverktyg senast den 7 april 2025. Var uppmärksam på att kommunikationen och kallelse till intervju till stor del kan komma att ske via e-post.
Vill du veta mer om praktiken, kontakta sekretariatschefen Maria Fjellman Lundqvist, 08-405 39 82. Läs mer om Regeringskansliets verksamhet, våra lediga praktikplatser, se en film med medarbetare och gör testet för att se om du passar att arbeta hos oss i framtiden på regeringen.se/jobba-hos-oss/. Regeringskansliets uppdrag är att stödja regeringen i dess arbete med att styra Sverige och förverkliga sin politik. Här arbetar 4 800 personer, varav 600 utomlands. Regeringskansliet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Vi ser jämställdhet och mångfald som en styrka och tillgång och vi arbetar aktivt för att vara en arbetsplats fri från diskriminering. Kulturdepartementet ansvarar för frågor som rör kultur, demokrati, medier, de nationella minoriteterna och det samiska folkets språk och kultur.